Vízilabda

Pólós bázis lehet Pesterzsébet

2014-12-08 Nyomtatás

A vízilabda az egyik legsikeresebb sportág Magyarországon, nem véletlen, hogy ahol lehetőség van rá, sok fiatal választja a pólót.

Kattintson a nagyobb mérethez!

A fővárosban már Pesterzsébeten is vízilabdázhatnak a gyerekek, az Erzsébeti SMTK szakosztályában az olimpiai bajnok Horkai György irányításával ismerkedhetnek meg ezzel a nagyszerű játékkal.

Az Erzsébeti SMTK korábban a Bp. Honvéddel közösen próbálta meghonosítani a vízilabdát Dél-Pesten, de a kísérlet nem igazán sikerült. Harót János, a piros-fehér klub elnöke azonban nem adta fel, és úgy gondolta, igenis van létjogosultsága a pólónak a XX. kerületben és környékén.

– Van egy csodálatos uszodánk, ahol egyre több gyerek tanul meg úszni, és szeretnénk nekik játékos sportolási lehetőséget biztosítani – mondta. – A magyar vízilabda egyik aranykorszakának kiválósága, az utánpótlás válogatottak szövetségi kapitányaként is sikeres Horkai György mesteredző, a szakosztály vezetője a garancia arra, hogy szakmailag magas színvonalú munka fog folyni a Zodony utcában. Az 1976-os olimpián aranyérmes magyar csapat balkezes bombázója, a 282-szeres válogatott „Hores” úgy véli, nagy jövő állhat az erzsébeti vízilabda előtt.

– Budapest egyik legszebb uszodája van Pesterzsébeten, és Dél-Pest még szűz terület a póló számára – magyarázta. – A vízilabda mindenhol sok fiatalt vonz, biztos vagyok benne, hogy így lesz ez itt is. Az ESMTK célja, hogy alulról építkezve alakítson ki egy jól működő szakosztályt, és ezt nagyon jó elképzelésnek tartom.

A Zodony utcai uszodában hetente háromszor, hétfőn, csütörtökön és pénteken várják azokat a fiúkat és lányokat, akik szeretnének megismerkedni a pólóval, vagy korábban már játszottak máshol. Az alsó korhatár hat év, és csupán az a feltétel, hogy tudjon úszni a gyerek. Aki szeretne vízilabdázni, de még nem tud úszni, az megtanulhat az itteni tanfolyamok egyikén, és utána már mehet is pólózni. Kötelezettség nincs, a cél, hogy az erzsébeti (és a környékről érkező) fiatalok megkedveljék ezt a sportot, jól érezzék magukat az edzéseken.

– Egyelőre a tanuláson van a hangsúly, bárki jöhet, aki kedvet érez a vízilabdához – mondta Horkai György. – Annak semmi értelme nem lenne, hogy néhány hét után benevezzünk valamilyen küzdelemsorozatba, ahol pofozógép lenne az ESMTK, és elmenne a gyerekek kedve az egésztől. Ám jövőre, ha kellően sokan leszünk, és kialakulnak az átlagosnál ügyesebb csoportok, akkor elindítjuk őket a korosztályos bajnokságokban. Nem versenyistállót szeretnénk, hanem egy olyan műhelyt, ahol a tehetségek mellett azok is játszhatnának, akik csak kedvtelésből pólóznak. Erre jó példa a három éve létező amatőr felnőtt csapat, amelynek tagjai hetente kétszer gyűlnek össze egy kis játékra. Hozzájuk is lehet csatlakozni, azaz várjuk a vízilabdázni akaró felnőtteket is.

Ami a szakmai munkát illeti, Horkai Györgynek az egykori úszó olimpikon, Eb-ezüstérmes vízilabdázó, az uszodában dolgozó Miklósfalvi Éva segít majd, és ha sok pólós palánta lesz, további szakembereket szerződtet a klub. Bár a lényeg a rendszeres sportoláson van, azért tizenöt év múlva bizonyára büszkék lennének az erzsébetiek, ha egy olimpiai bajnok elmesélné, hogy az ESMTK-ban nevelkedett…

M.S.

MS
Kattintson ide a kategória összes híréért
A kategória legfrissebb hírei

Tulajdonos: Országos Médiakezelő Kft. Minden jog fenntartva 2015