Asztalitenisz

Véget ért az évad az asztaliteniszezőknél

2016-06-29 Nyomtatás

Az ESMTK asztalitenisz-szakosztálya a 2007-es megalakulása óta a kilencedik versenyszezonját zárta a közelmúltban. Kezdetben csak egy csapatot tudott indítani a legalsó osztályban, nemrég viszont már hét együttese fejezte be a bajnokságot, és közülük négy a budapesti küzdelemsorozatban szerepelt.

Kattintson a nagyobb mérethez!

Tavaly nyáron folytatódott a létszámbővülés az ESMTK-ban. Megkereste ugyanis a piros-fehéreket az Erzsébeti Hajós DSE több játékosa, hogy szívesen átigazolnának hozzájuk, amennyiben tudnak számukra versenyzési lehetőséget biztosítani, mert náluk nehézségek vannak. A klub vezetői felvették a kapcsolatot a Hajós elnökével, edzőjével, a Budapesti Asztalitenisz-szövetség is partnernek bizonyult, és engedélyezte, hogy az átigazoló játékosok megtarthassák a már kiharcolt eredményeiket. Ennek köszönhetően a 2015–16-os idényben továbbra is budapesti bajnokságokba nevezhették őket, és így már hét erzsébeti csapat vett részt a különböző küzdelemsorozatokban. Négy együttes a fővárosi szövetség által kiírt bajnokságban, három pedig egyéb versenysorozatban. 

– Problémák természetesen adódtak az évad folyamán, de igyekeztünk ezeket orvosolni – mondta Szabados Márta szakosztályvezető. – A csapatvezetőknek komoly szervezést igényelt hétről hétre az asztalhoz álló együttesek összeállítása, ám sajnos, mégis előfordult néha „emberhiány”. Ez abból adódott, hogy amatőr játékosok lévén érthető módon mindenkinek a munkája és a családja az első, a téli időszakban pedig voltak különböző megbetegedések is. Mindezek ellenére sikeres évet zártunk.

Nézzük végig, hogyan szerepeltek az egyes csapatok, játékosok.

I. csapat.  A Hajóstól „megörökölt” Budapest I/B osztályban a Vagyóczki András (csapatvezető), Bali Péter, Gárdai Csaba, Kaszás László, Méhes Gábor összetételű együttes küzdött, méghozzá nagyszerűen! Az első helyezett a BVSC Sportiskola fiataljai mögött – akik nem találtak legyőzőre – a második helyet sikerült megszerezniük a fiúknak. Harminc mérkőzésből 21 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség volt a mérlegük. Magas színvonalú, kitűnő játékkal érték el ezt a szép sikert. A csapat legeredményesebb játékosa Kaszás László volt, aki 108 mérkőzéséből 103-ban (!) győzedelmeskedett, ezzel 95,3%-os teljesítményt ért el. A többiek mutatója is nagyon jó: Méhes 67,8%, Gárdai 62%, Bali 53,7%, Vagyóczki 26,5%. Az ESMTK I ezzel megszerezte a jogot, hogy a Budapest I/A-ban folytassa a következő szezonban.

II. csapat. Ezt az indulási jogot is a Hajósból hozták a játékosok, és ez a Budapest I/C osztályban adott versenyzési lehetőséget. A gárda az átigazolt játékosokból tevődött össze, és a Farkas Zoltán (csv.), Márkus Zoltán, Kovács Szilárd összetételű együttes az egész év folyamán kiállási problémával küzdött. A negyedik emberük az őszi nevezés után visszalépett, és szinte minden fordulóban az alsóbb osztályú csapatoknak kellett besegíteni, ami természetesen nem javította az eredményüket. Ebben az osztályban az esetleges ki nem állásért pontlevonás a büntetés, és sajnos ilyen is előfordult az említett okok miatt. A fiúknak összesen három pontot sikerült szerezniük (Farkas 28,7%, Kovács 28,2%, Márkus 13,3%), ami a kiesésüket jelentette, és így ősztől a Budapest II. osztályban folytathatják.

III. csapat. Az együttes a tavalyi nem túl sikeres szereplése ellenére megmenekült a kieséstől, és továbbra is a Budapest I/C osztályban szerepelhet. A Kirchmayer Rihárd (csv.), Sághi József, Szabó József, Szakács Szilárd összetételű csapat egy bájos színfolttal gazdagodott Pató Anna személyében. A fiatal, nagyon tehetséges sportoló kölcsönadással került az ESMTK-hoz. A társaság jól küzdött, s végül a 12. helyet szerezte meg 9 győzelemmel, 3 döntetlennel és 18 vereséggel. A legjobban Kirchmayer teljesített 57,4%-kal, a többiek a következő eredményeket érték el: Szakács 50,9%, Pató 36,6%, Szabó 30,2%. Sághi 25%.

IV. csapat. A Budapest II. osztály 2. csoportban játszó gárdában szintén az átigazolt játékosok szerepeltek: Kovács Zoltán (csv.), Borsi Lajos, Haász Judit és Oláh Tímea. Sajnos, ebben a csapatban is többször előfordult, hogy csak hárman tudtak küzdeni a pontokért. Ennek „köszönhető”, hogy a 6 győzelem – 22 vereség mellett – csupán a 13. hely megszerzésére volt elég. Az egyéni rangsor: Kovács 43%, Haász 29,7%, Borsi 27,5%, Oláh 20%. A csapatnak tényleges erősítéssel bővülnie kell a következő szezonra, hogy megszűnjenek az ilyen jellegű gondok.

V. csapat. A László Imre (csv.), Bunsits József, Szabados Márta, Turkovics Kornél, Paál György, Vagyóczki Patrik összetételű együttes szintén kiváló eredményt könyvelhetett el. A kerület I. osztály 1. csoportban 26 mérkőzésen 18 győzelem mellett 6 döntetlen és 2 vereség született, s ezzel a második helyet sikerült megszerezni. Jók az egyéni százalékok is: Turkovics 82,3%, Vagyóczki P. (csak 10 alkalommal tudott játszani) 66,6%, Paál 61,1%, Bunsits 58,7%, László 55,7%, Szabados 51,9%. A csoport első helyezettje nem kíván a magasabb osztályban szerepelni, így a mi csapatunknak esélye van a feljutásra. A Budapesti Asztalitenisz-szövetség augusztusban dönt az ügyről, reméljük, számunkra kedvezően!

VI. csapat. Ezt az indulási jogot is a Hajóstól kaptuk, Kérdő Gábor (csv.), Dudovics István, Mosdósi Adrián, Schrem Rudolf és Szanda Szilárd alkotta a kerület I. osztály 3. csoportban szereplő csapatot. A tavaly szeptemberi induláskor az alsóbb osztályból kellett felhozni játékosokat, ez pedig azt vetítette előre, hogy nagyon nehéz lesz a bent maradás. A fiúk a félelmek ellenére szépen helytálltak. A 10. hely megszerzésében nagy szerepe volt Szanda Szilárdnak, aki decemberben igazolt Erzsébetre, és 84,4%-os teljesítményével a csapat húzóembere lett. A többiek eredményei: Schrem 50,5%, Kérdő 34,9%, Mosdósi 18,3%, Dudovics 8,6%. Néhányan sikeresen segítettek az együttesnek a VII. csapatból is.

VII. csapat. A Szíjj Nándor (csv.), Auth Ferenc, Ádámszki András, Bors Csaba, Jambrik András, Sipos Krisztián, Szabó Attila összetételű gárda jól szerepelt a kerület II. osztály 1. csoportban, 17 győzelemmel, 3 döntetlennel és 8 vereséggel a 4. helyet szerezte meg. Az egyéni teljesítmények is önmagukért beszélnek. A legeredményesebben Szabó küzdött, 86,8%-ot ért el. A többiek eredménye: Ádámszki 62,2%, Szíjj 58,7%, Auth 54,4%, Bors 53,8%, Sipos 43,5%, Jambrik 29,2%. 

Ami a jövőt illeti, néhányan más csapatokban folytatják a játékot, mások pedig egészségi problémák, illetve munkahelyi, családi okokra hivatkozva fejezik be sportpályafutásukat. Ezzel egy időben sok új játékos igazolt az ESMTK-hoz, és reményeink szerint a nyár folyamán jönnek még néhányan.

 

MS
Kattintson ide a kategória összes híréért
A kategória legfrissebb hírei

Tulajdonos: Országos Médiakezelő Kft. Minden jog fenntartva 2015